Miből fakad az, az érzésed, mintha nem egy nyelvet beszélnétek.

Egy egész társadalomba sulykolják azt, hogy a kommunikáció hiánya öli meg a kapcsolatokat, amikor nem beszéljük meg a problémáinkat egymással. Mindent besöprünk a szőnyeg alá, abban reménykedve, hogy magától megoldódik minden. Na, de idáig el kell jutni. Azt pedig legtöbb esetben megelőzte a kommunikáció, és az abból fakadó konfliktusok vezetnek a kommunikáció fokozatos elmaradásához. Mi lenne, ha azt mondanám, ezért  ez a kijelentés ebben a formában nem igaz, mert maga a kommunikáció is megölheti a kapcsolatokat. A kommunikációból fakadó meg nem értettség. Az elbeszélés egymás mellett. Tehát, ahogy a problémák sem oldódnak meg maguktól, úgy a problémákról való beszélés sem egyenlő önmagában a megoldással. Az elbeszélés meg egyenesen gerjeszti a konfliktusokat, ami később a teljes szeparációhoz fog vezetni, és a kommunikáció elmaradásához. 

Nézz bele a kapcsolataidba. Annak folyamába. A kezdetek kezdetén mindent meg akarunk tudni a másikról, sokat beszélgetünk. Eddig még nincs is nagy baj. Mikor kezdődnek a zavarok? Hát nem ott, amikor valami mást szeretnénk, mint a másik. Amikor valamivel nem értünk egyet. Vagy amikor valamiért megbántódunk. Ilyenkor jönnek a viták. Majd később ezek eszkalálódnak. Az idő múlásával a viták ismétlődő sérelmekhez vezetnek, és megindul az eltávolodás.

70,989 Vita Stock Képek és Fotók - 123RF

Mi generálja a nézeteltéréseket? Miért beszélünk el egymás mellett? Voltaképpen minden abból adódik, hogy nem beszélünk egy nyelvet. Szeretnénk elmondani a másiknak a problémáinkat, de míg mi mondunk valamit, addig ő ugyan az alatt valami egészen mást hall ki. Valójában miközben azonos fogalmakat használunk, egészen más a fogalmak mögötti tartalom, ergo csak a szavak azonosak, de a tartalom, a jelentés nem.

Minden fogalom alatt, minden ember mást ért. A fogalmak nem tényszerű dolgok, mint az labda, a baba, a cumi a párna. Amikor kisgyerekként ezekkel a fogalmakkal találkozunk, akkor ott nincs egy kézzelfogható tárgy, ami tényszerű. Akkor viszont mi van ott? Valami, amit a környezet megcímkéz, egy cselekedet, amire anya vagy apa rámondja, hogy ügyes, okos szorgalmas, buta, önző, önzetlen. Oké és ilyenkor mi történik? A gyermek kialakít magának egy elképzelést, hogy az, aki ezt csinálja az az okos, ügyes, buta stb…. Ez a hitrendszer. Amit te hiszel egy állapotról. Ez a te egyéni valóságod, de ez nem a valóság, hanem a saját illúziós én világod. Innentől aki ezt csinálja az okos, aki meg azt,az buta, de az csak az én egyéni hitvilágom.

Elhinnétek, hogy az évek alatt, még soha sem találkoztam két olyan emberrel, akiknek azonos lett volna, a hitrendszerük mondjuk az okosságról, a felelősségről, a szorgalomról, a butaságról, vagy bármi másról. Viszont, ha minden fogalom alatt teljesen más képek futnak a fejünkben, ha minden fogalom, egészen más jelentéssel bír az egyik embernek, és egészen más jelentéssel a másiknak, akkor valójában láthatjuk, hogy nem is egy nyelvet beszélünk. Ez lesz minden konfliktusunk forrása a kapcsolatainkban. Nem, csak a párkapcsolatainkban. Ezért kommunikálunk el egymás mellett. Ezért vitatkozunk. Mert azt mondod a párodnak, hogy nem törődsz ezzel, vagy azzal. Viszont neki egészen mást jelent a törődés, mint neked. Az ő fejében futó hitrendszer a törődésről, egészen más mind, ami a te fejedben van. Ezzel viszont kinyomod azt a bizonyos piros lámpát, és elindul a vita. Mert Ő, a szerinte amit Ő ért a törődés alatt, aszreint törődik, és nem is érti te miről beszélsz. Egy idő után pedig feladjuk, és már nem is akarjuk a felmerülő szituációkat megbeszélni, mert el akarjuk kerülni a vitákat. Tehát, amikor már ez az állapot beáll, addigra a kapcsolat voltaképpen már szakadékban van. A kommunikáció elmaradása, már a meg nem értésből adódó következmény lesz. Nem az oka a kapcsolat megromlásának, hanem a megromlott kapcsolatból fakadó következmény. Tehát harmonikus kapcsolat akkor fog elkövetkezni, ha saját torz hitrendszereinket oldjuk fel, értjük meg,mert ebben az esetben a valóság belép az illuzórikus világ helyére. Keress bizalommal.

Paradox-Pszichológi a konfliktusaink, elakadásaink, problémáink megoldása.

Lépold Kata

30/ 868 4988